Victor Ionașcu – Project Manager + QA manager

 

Spune-ne câteva cuvinte despre tine

Pam pam. Despre mine: sunt un bătrânel de 32 de ani care acum este Project Manager + QA manager.
Sunt născut și crescut în Galați, și muncesc în București de vreo 8 ani, unde am schimbat două companii, exact ca șosetele. Prima după nouă luni și la a doua încă lucrez.

 

Când ai început să studiezi domeniul?

Păi, am început cu programarea, la liceu, și după m-a atras mai mult partea de testare (în primul an de facultate, la primul job). Mai târziu am aflat că testarea e altă mâncare de pește decât ceea ce credeam eu.

 

Ce studii ai în domeniul IT?

Cele clasice: Liceul, cu clasa de mate-info; Automatica la “Dunărea de Jos”; ISTQB foundation, CAT (Certified Agile Testing) + multe cursuri informale și/sau interne.

 

Care a fost parcursul tău profesional până în momentul de față?

Saga mea începe în primul an de facultate la Attosoft, o companie care mi-a deschis calea. Acolo, un om, Daniel, m-a găsit la un târg de joburi și mi-a zis “eu am nevoie de tine pentru testare”. Gustul banilor a fost mai important decât continuarea carierei de developer și am început pe partea asta. Apoi, după QA, am făcut project management pe un program de facturare (mai degrabă strângeam cerințe, le dădeam unui DEV, apoi testam și scriam documentație și apoi spuneam când e gata ca să îl ridicăm pe site), apoi vânzare de soft. După Attosoft, am venit în București, în plină criză, unde am lucrat la o companie de exploatare a tinerelor talente, S Software. Cele mai dure momente din viața mea ca vânzător de soft, unde totul era super stresant. Nu am făcut nicio brânză acolo, fiind un eșec răsunător. Atunci am realizat că sunt prea tehnic și nu am pielea groasă să pot face vânzări de soft, și am vorbit cu un prieten care lucra la Axway care m-a recomandat aici. Și aici am rămas 🙂

 

Ce limbaje de programare și/sau alte tehnologii folosești?

Ca limbaje de programare știu să mă descurc în Java și apoi lucrez în chestii care mai atrag privirea, precum Bootstrap.

 

Cum arată ziua ta de lucru?

Mic-dejun la birou (cereale cu lapte) + o cafea cu lapte.
Verificat ce mai face Jenkinsu’ , dacă mai suntem pretenari sau dacă s-a făcut roșu în timpul nopții.
Apoi citit vreo 2 bloggeri, apoi mailurile de la muncă. Managerii mei sunt din State sau Franța și după ora 18:00, ora României, sunt foarte productivi.
Structurarea zilei și taskurilor de lucru, dacă cumva s-au schimbat prioritățile de ziua precedentă.
De cele mai multe ori, am sedințe în care mă iau la șuturi cu peers pentru că unii sunt bătuți în cap, iar alții nu înțeleg că atunci când ești 100% booked, nu mai e loc să strecori 10% în plus. Dacă nu sunt tipul ăsta de ședințe, sunt discuții cu echipa despre cum să îmbunătațim ceea ce avem. Dacă nici tipul ăsta de discuții nu sunt, am ședințe 1:1 cu oamenii din echipă în care discutăm provocările pe care le au în timpul programului.
Pe lângă astea, mai sunt activități pompieristice gen: nu merg serverele și IT guys nu răspund la email, cineva de la management a venit la echipă să le ceară ceva și m-a sărit din buclă, etc…

 

Care este mediul tău de lucru? Ce ți-ai dori de la mediul de lucru?

Mediul e foarte mișto. Fundul meu stă pe un scaun scump și comod. Cafeaua e bună, majoritatea oamenilor sunt cool, nu sunt PSD-iști prea mulți în zonă. Avem zonă de biliard și hackathoane mișto.
La mediul de lucru nu aș schimba mai nimic.

 

Ce tool-uri software folosesti?

Eclipse, Atom, Notepad++, Jira, Confluence, Microsoft teams, Skype, Outlook 🙂

 

Lucrezi la vreun proiect personal?

Din păcate, nu. Am avut câteva idei pe care le-am ucis în fașă pentru că… timp.

 

Ce te interesează la un loc de munca din domeniul IT? Ce îți displace?

La ce mă interesează, aici e cam ca la piramida lui Maslow:
1. banii și beneficiile
2. mediul de lucru
3. recunoaștere profesională
4. timp pentru alte activități

Ce nu îmi place: în general nu îmi plac companiile, oamenii care te prostesc pe față și brutal. Una zic și alta fac, plecând de la proiectul pe care lucrezi, până la partea financiară.

 

Care sunt sursele tale din informare din domeniul IT?

https://testing.googleblog.com/
https://www.atlassian.com/blog
Conferințe
Articole /cărți scrise de James Bach & Cem Kaner & Lisa Crispin

 

Ce știi acum despre domeniul în care lucrezi și nu știai când ai fost angajat?

Acum cred că am o idee despre această mâncare de pește (QA) și îmi place. Nu știam, sau nu realizam, calitatea foarte mișto a oamenilor pe care i-am întâlnit în domeniu.

 

 

Citește și: Interviu cu un IT-ist – ep. 1: Nicolae Andronic – programator Java & Project Manager

Interviu cu un IT-ist – ep. 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrei să te anunţăm când scriem ceva nou?

Politica de confidențialitate