Nicolae Andronic – programator Java & Project Manager

 

Spune-ne câteva cuvinte despre tine

Nicolae Andronic aici. Am 34 de ani și sunt programator Java, Project Manager și fondator al platformei Echoz. Sunt din Galați, dar de 10 ani locuiesc în București. Lucrez în IT din 2005.

 

Când ai început să înveți programare?

Am început să învăț bazele programării în clasa a IX-a, atunci când am primit de la părinți și primul calculator. Deși mă descurcam bine, nu am fost niciodată cu adevărat pasionat, așa că nu am studiat niciodată nimic pe lângă cerințele minime, limitându-mă strict la ce învățam la școală.

 

Ce studii ai în domeniul IT?

Sunt exemplul clasic de studii în domeniul IT. Am făcut liceul la o clasă cu profil Info, apoi Facultatea de Automatică și Știința Calculatoarelor (5 ani) la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați. Pe lângă acestea, mai recent am studiat și am obținut o certificare PMP© (Project Management Professional). Nu mai am nicio altă certificare.

 

Care a fost parcursul tău profesional până în momentul de față?

În anul 4 de facultatea am fost angajat la o firmă importantă de software din Galați, Selir. Am fost acceptat abia la al treilea interviu, după ce inițial, timp de doi ani, picasem alte două interviuri la aceeași companie. Am ținut ca primul meu job să fie în programare, nedorind să mă angajez într-o altă poziție sau un alt domeniu, fiind conștient că îmi va fi greu să fac o schimbare mai târziu.

Înainte de susținerea lucrării de licență am fost recrutat de o companie din București, Optaros, atunci aceasta fiind doar o echipă în cadrul Tech Team Akela. M-am mutat în București imediat după licență, dar am lucrat la acestă companie doar 8 luni.

Apoi am fost angajat ca programator la Nobel Telecom, o companie recunoscută pentru senioritatea departamentului de IT. După aproape 3 ani petrecuți aici, am luat o pauză de 6 luni pentru a urma o mică încercare antreprenorială, legată de comerțul online dar fără legătură cu programarea.

Am fost angajat apoi la compania franceză Digitech, cu subsidiara românească Digidemat, unde timp de 4 ani am fost atât programator, cât și team leader și project manager.

Am hotărât apoi să fac o nouă încercare antreprenorială, deshizând Sergentro Software, o mică companie ce realizează software la comandă. În cadrul acestei companii am creat un produs software, platforma Echoz, punând la un loc cunoștințele și experiența dobândite.

În momentul de față, mă concentrez pe dezvoltarea și creșterea platformei Echoz, dar deja mă gândesc la un alt produs propriu, de data aceasta din sfera aplicațiilor mobile. Sunt deschis, de asemenea, la orice tip și propunere de colaborare.

 

Ce limbaje de programare și alte tehnologii folosești?

Am început și lucrez și acum în tehnologiile Java, în special cele web.  

Ca stack tehnic cunosc și folosesc foarte mult Java J2EE, Spring, Hibernate. Ca baze de date folosesc Oracle, MySQL, PostgreSQL. Iar ca server web – Tomcat. De curând am început să experimentez cu ecosistemul Android.

 

Cum arată ziua ta de lucru?

Dimineața citesc două-trei articole de IT. Mă interesează în special trendurile și noutățile ce au potențialul să fie disruptive. Am observat că acest gen de articole îmi aprind și îmi pregătesc mintea pentru task-urile grele, în special cele legate de programare.

Pentru a-mi menține concentrarea cât mai bine, prefer să nu combin activitațile. Dacă am de făcut un task de programare, îmi iau o bucată de zi în care fac doar acel lucru și încerc să reduc la minim interferențele.

Las pentru seară activitățile repetitive și cele ce presupun utilizarea mai puțin intensă a creierului.

 

Care este mediul tău de lucru? Ce ți-ai dori de la mediul de lucru?

Ca scaun folosesc un Markus de la IKEA. Țin foarte mult ca scaunul folosit să aibă suport pentru cap.

Lucrez doar cu multă lumină, de preferat naturală, și nu suport să lucrez pe întuneric.

Deși calculatorul utilizat pentru programare este un laptop, nu îl folosesc direct ci utilizez un monitor și tastatură/mouse wireless. Îmi plac monitoarele de la Dell și perifericele de la Microsoft.

90% din timp ascult muzică atunci când programez. Muzică fără versuri, în general rock instrumental și, mai nou, soundtrack-uri de jocuri. Soundtrack-urile din jocuri sunt gândite pentru a te menține concentrat pe joc, dar funcționează la fel și pentru task-ul curent de programare.

 

Mi-aș dori un scaun Aeron de la Herman Miller.

 

Ce tool-uri software folosesti?

Pentru programare folosesc Eclipse (neparat cu temă închisă pentru protecția ochilor) și Notepad++.

Sistemul de operare este Windows 7.

Nu pot trăi fără Ditto, un mic utilitar ce îți permite să faci copy-paste multiplu.

 

Lucrezi și la proiecte personale?

Echoz este un proiect personal, dar care a crescut destul încât îl consider job full-time.

Acum lucrez și la un mic proiect personal, fără planuri de monetizare, o aplicație Android cu tentă socială.

 

Ce te interesează la un loc de munca din domeniul IT? Ce îți displace?

Cred că un loc de muncă trebuie să te provoace constant. Și să-ți ofere posibilitatea să faci și lucruri din afara sferei tale de confort, fără să pună totuși presiune pe acest lucru.

Să dau un exemplu. Dacă lucrez ca programator, mi-ar plăcea să fiu provocat în diverse moduri. Să fiu pus să țin un training pentru colegi sau oameni din experior legat de o tehnologie pe care o stăpânesc. Să particip în calitate de consultant tehnic la întâlniri de business. Să propun, să învăț și să utilizez o tehnologie nouă la un proiect cu impact redus.

 

Nu m-aș angaja la o companie cunoscută pentru probleme de moralitate, cum ar fi companiile românești ce au contracte dubioase cu statul român.

 

Care sunt sursele tale din informare din domeniul IT?

Urmăresc pe LinkedIn, Facebook și blog-urile proprii influencerii pe care îi respect. Oameni recunoscuți în domeniul lor.

Nu citesc prea mult publicații online cu profil tehnic. Prefer ca, din oceanul de articole ce apar zilnic, să le citesc doar pe cele filtrate și recomandate de influencerii pe care îi urmăresc.

 

Ce știi acum despre domeniul în care lucrezi și nu știai când ai fost angajat?

Că pe măsură ce crești în carieră, skill-urile tehnice devin mult mai ușor de învățat, dar și mai puțin relevante. În schimb, încep să conteze din ce în ce mai mult așa numitele soft-skills, în special capacitatea de comunicare, atât verbală cât și în scris.

 

Interviu cu un IT-ist – ep. 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrei să te anunţăm când scriem ceva nou?

Politica de confidențialitate