Ești tânăr și vrei să devii programator. Vezi că job-uri de programator sunt pe toate drumurile și te întrebi dacă chiar ai nevoie să faci o facultate “de informatică” sau poți învăța și singur, între două sesiuni de Counter-Strike. Ai prieteni fără studii în domeniu sau chiar fără studii superioare care trăiesc bine-mersi din programare. Și te întrebi “Oare contează facultatea în domeniu dacă vrei să devii programator?”

Răspuns pe scurt este: Contează mult!

Uite de ce:

 

  1. Devii căutat de către companii încă din timpul facultății. Îți spun un secret. Știi care sunt cei mai doriți oameni din IT? Probabil crezi că programatorii seniori, cei cu multă experiență în spate. Nu. Nu sunt ei. Și nici programatorii de nivel middle sau juniorii. Sunt studenții în anii terminali sau pre-terminali de la facultățile de informatică, în special Politehnica. Pentru că de aici vor veni viitorii programatori geniali, iar dacă sunt recrutați acum li se poate da un salariu redus și pot fi modelați după dorințele viitoarei companii angajatoare. Dă o căutare pe Google, vezi câte programe pentru studenții de la Politehnică există. Companiile investesc în viitor, fă și tu la fel!

  2. Câștigi bine încă din timpul facultății. Multe companii oferă internship-uri plătite, uneori chiar din primul an de facultate. Sau chiar există companii care sponsorizează studentul pe perioada studiilor, cu condiția să se angajeze la ei după absolvire. Practic ești plătit ca să înveți. Pe când, dacă vrei să înveți singur, vei plăti tu pentru a învăța.

  3. Ai beneficii la care nici nu te aștepți. Unul dintre cursurile diverse pe care le faci la facultate este și cel de Project Management. La un moment dat, în carieră, e posibil să dorești să devii Project Manager certificat. Iar pentru asta, pe lângă multe altele, ai nevoie și de 35 de ore de curs teoretic. Ore pe care vei constata că deja le ai de la cursul de Project Management din facultate. Dacă faci în afara facultății acest curs teoretic, te costă câteva sute de euro + timpul pierdut într-o perioadă extrem de stresantă.

  4. Înveți noțiuni de bază. La facultatea de informatică înveți și noțiuni de bază pentru programare, dar pe care, dacă inveți singur, ai tendința să le ignori. Le vei învăța în timp, dar mult mai greu. Exemplu: calcularea complexității algoritmilor.

  5. Ai avantaje fiscale. Până de curând, dacă aveai facultatea de informatică terminată și erai angajat în domeniul IT, nu plăteai impozitul pe venitul din salariu. Adică primeai 16% în plus la salariu față de cineva care nu avea această facultate. Acum s-a eliminat criteriul facultății in domeniu, dar a existat timp de 13(!!!) ani. Adică 156 de salarii cu 16% mai mari decât cei ce nu aveau facultatea în domeniu.

  6. Ești protejat de “bule”. În momentul de față suntem într-o bulă, profesia de programator devenind extrem de comună, iar job-urile fiind extrem de ușor de găsit. Doar că, la un moment dat, e posibil ca cerințele să crească, programatorii să fie împărțiți pe categorii de valoare, iar o facultate terminată poate fi un mare avantaj competitiv. Facultatea o faci nu pentru momentul respectiv, ci pentru toată viața. În plus, posibil că o să vrei să crești în carieră. Programatorii sunt cei mulți, baza piramidei. Dar pe lângă ei mai există și alte profesii, mai avansate, la care cererea nu este atât de ridicată și la care ajungi doar dacă ai cunoștinte solide în domeniu.

  7. Ai avantaje legale. O sa ai nevoie de facultate în domeniu pentru a putea aplica la anumite programe sau proiecte cu cerințe fixe. Ca exemplu, accesarea anumitor programe europene. Uite un citat dintr-un astfel de proiect: “programator sisteme informatice – studii superioare de specialitate finalizate cu diplomă de licență”. De ce se cere asta: pentru a preveni fraudele și a împiedica cel ce accesează proiectul în a-și angaja fratele de profesie mecanic pe o poziție de expert software.

  8. Devii mai valoros pentru angajator. Dacă lucrezi în outsourcing, adică munca ta este vândută mai departe, facultatea contează de cele mai multe ori. Gândește-te așa: compania ta te plătește cu X euro și facturează serviciile tale către clientul final cu 10*X euro. Doar că clientul final, în special la un proiect pe termen mai lung, vrea să știe pe ce dă banii. Așa că cere ca profilul programatorului să fie: X ani de experiență și facultate în domeniu. De ce cere asta? Pentru că în țara de unde provine el facultatea înseamnă ceva și garantează niște cunoștințe. Cum ar fi faptul că știi să calculezi complexitatea unui algoritm.

  9. Înveți și alte lucruri pe lângă programare. Pe lângă programare, la facultatea respectivă o să mai înveți niște lucruri care poate, poate, poate, la un moment dat o să-ți folosească. Procesare de imagini/video, rețele, matematică mai avansata, fizică, project management, etc. Lucruri pe care nu poți să le înveți rapid în timpul unei întâlniri importante cu un client.

  10. Facultatea îți lărgește orizonturile. Știu că sună clișeic, dar facultatea în domeniu chiar te face să realizezi că e o lume mult mai largă în jurul tău, decât cea pe care o vezi cu proprii ochi. Fără o facultate în domeniu, ești limitat la ce vezi în jurul tău: prieteni programatori, web-designeri, testeri etc. Având cursuri diverse la facultate, vei realiza că IT-ul e o lume mult mai complexă iar skill-urile tale poate sunt mai potrivite cu alt sub-domeniu al IT-ului, nu neapărat programare.

 

Așa că, e simplu. Dacă îți place programarea sau, mai generic, IT-ul, fă o facultate în domeniu. Va merita!

Cât contează facultatea în domeniu dacă vrei să devii programator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrei să te anunţăm când scriem ceva nou?

Politica de confidențialitate