Am citit articolul acesta din Medium, în care autoarea se plânge că nu se mai găsesc job-uri pentru programatorii juniori. De fapt, se găsesc, dar nu acolo unde se așteaptă ea.  Autoarea își bazează argumentele pe o experiență limitată și nu pare să înțeleagă deloc modelul de business al companiilor din IT. Vede doar cazul în care companiile trebuie să investească bani mulți pentru a aduce juniori, a-i educa, a-i crește în cadrul companiei și a-i ține cât mai mult acolo. Doar că, (șocant!) rolul unei companii nu este de educat, ci de făcut profit.

Singurul motiv pentru care o companie angajează juniori este unul financiar: salariul mic.

Un caz foarte des întâlnit este cel al juniorilor care după o perioadă de 1-2-3 ani într-o companie, timp în care au învățat tot ce s-a putut, dar au fost plătiți prost, pleacă. Pe un salariu mai mare, pentru că nu mai sunt juniori, nu? Deși au impresia că fostul lor angajator nu știe ce face și îi va regreta, nu este așa. Companiile știu foarte bine care este “retention-ul”, perioada de timp medie cât va sta un junior la ei. Iar în perioada aceea vor să obțină un profit cât mai mare de pe urma lui. Acesta este pur și simplu modelul lor de business.

 

Să analizăm un pic cine are interes să angajeze juniori:

 

  • Companii de outsourcing ieftin România e (încă) o țară ieftină pentru outsourcing, dar salariile încep să se apropie de media europeană. Dacă are clienți din UK sau Elveția are sens pentru companie să angajeze seniori, căci veniturile de la acei clienți vor fi mari. Dar dacă lucrezi pentru o companie ce face outsourcing pentru Spania, Italia sau Portugalia, nu te aștepta la salarii ca acolo, care oricum sunt mici comparativ cu alte țări europene. Gândește-te că clientul se așteaptă să plătească măcar cu 50% mai puțin pentru tine decât pentru un programator din țara de origine. Căci altfel nu ar avea sens mutarea. Din acei bani, compania pentru care lucrezi trebuie să-și acopere cheltuielile (birouri, echipamente, contabilitate,  marketing, hr, etc), să-ți plătească ție salariul, să plătească taxele către stat și să obțină și un profit. E dificil, nu? Prin urmare, majoritatea IT-iștilor ce lucrează pentru acești clienți sunt juniori.
  • Companii cu proiecte de mentenantă Mai există posibilitatea ca o companie să angajeze un junior doar ca să “țină scaunul ocupat”. Aici este vorba de proiecte mari, vechi, spre sfârșitul ciclului de viață al produsului, dar pentru care există un contract de mentenanță ce trebuie respectat. Cineva trebuie să fie angajat full-time, pentru a fi disponibil pentru mici ajustări. Posibilitatea de învățare în acest caz este foarte redusă pentru junior, însă salariile oferite pot fi mai mari, tocmai pentru a ține un om cât mai mult timp pe acea poziție. Compania vrea să angajeze un om pe o perioadă mai lungă, chiar dacă este junior, pentru a evita costurile de recrutare și training (care pot fi destul de mari în cazul acestor proiecte).
  • Companii mici, locale Aceeași situație ca în cazul companiilor ce fac outsourcing. Aceste companii au de cele mai multe ori clienți mici, locali. Sau au un mic produs propriu, pe care îl dezvoltă și vând. “Mic” înseamnă că și veniturile sunt mici, iar salariile oferite vor fi la fel. Spre deosebire de companiile de outsourcing, aici există totuși o șansă ca produsul să se dezvolte, încasările să crească, iar salariile odată cu ele. De cele mai multe ori, în aceste companii pe lângă juniori mai există câțiva seniori, care reprezintă de fapt întreaga structură, stâlpii, fără de care compania nu poate sta în picioare. Compania acceptă că juniorii vor pleca după o perioadă de timp, dar acești seniori sunt ținuți cu disperare. Situația acesta se întâlnește uneori și în cazul companiilor de outsourcing.
  • Startup-urile Angajează juniori pentru că doar atât își permit în acel moment din timp. Fondatorii de startup-uri sunt maeștri în extras și ultimul strop de valoare din orice om și orice resursă disponibilă. Aici e mediul cel mai riscant, dar și cel mai aducător de potențiale satisfacții. În cazul în care startup-ul reușește iar juniorul este în el de la început, poate și având equity (~acțiuni), câștigurile financiare pot fi importante. Din păcate, acest lucru se întâmplă în maxim 1% din cazuri. Dar, în majoritatea cazurilor, juniorul învață foarte mult și este expus la situații/tehnologii/oameni pe care cu greu le-ar fi întâlnit într-o companie mai mare, lucru extrem de benefic pe termen lung.

 

Ca o notă… Juniorii, sunt exact cum sugerează și numele numele: oameni fără experiență. Nu înseamnă că sunt mai slab pregătiți teoretic sau mai puțin inteligenți. Înseamnă doar că au nevoie de timp ca să se poată dezvolta complet și să-și dovedească valoarea. E un ciclu. La rândul lor, la un moment dat ei vor deveni seniori și din spate vor veni alți juniori ce vor trece exact prin aceleași etape. Nu există posibilitatea de “ucis” programatorii juniori.

 

Cum să aplic asta?

Dacă ești junior, acceptă acest lucru. Gândește-te la primul job doar ca o experiență de învățare, nu te aștepta să câștigi mulți bani în acea perioadă. Alege companii unde ai de învățat, nu cele ce plătesc bine. Analizează tipul de companie pentru care o să lucrezi, gândește-te de ce ar vrea să angajeze juniori și vezi dacă motivele corespund cu dorințele tale.

Cine angajează programatori juniori?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrei să te anunţăm când scriem ceva nou?

Politica de confidențialitate