Cu Echoz, dar și din experiența de angajat, am avut ocazia să analizez și să înțeleg multe tipuri de companii din IT, dar și multe tipuri de angajați. În articolul precedent am împărțit angajații din IT în două categorii: resurse umane și superstaruri. În acest articol voi încerca să fac acest lucru și cu companiile.

 

IT-iștii români au tendința să împartă companiile în trei categorii: startup-uri, companii românești (utilizat uneori în sens peiorativ) și corporații. Deși această categorisire se referă de cele mai multe ori la organizarea internă și cultura companiei, vă propun o altă categorisire, în funcție de libertatea și puterea de decizie pe care o oferă angajaților.

Așadar, împărțim companiile din IT în două categorii: companii de tip “Cum” și companii de tip “De ce“. De fapt, varianta lungă a categoriilor ar fi “Cum facem asta?” și “De ce facem asta?”.

 

Companiile de tip “Cum”

Întrebarea pe care și-o pune zilnic un angajat din acest tip de companie este “Cum fac asta?” Iar răspunsul este dat de procedurile birocratice ale companiei, existente pentru orice, pe care angajatul trebuie să le urmeze întocmai pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Sunt companii bazate pe proces. Angajații sunt rotițe într-un mecanism complex, bine uns și documentat. Angajatului i se cere să facă exact ce i se cere, nu mai mult dar nici mai puțin.

Deciziile sunt luate la nivel înalt, iar angajaților le revine doar datoria să le pună în practică. Sunt bazate pe recompensă și pedeapsă. Îți faci bine treaba, primești o recompensă; nu-ți faci bine treaba bine, ești pedepsit.

Angajații, pentru că se simt rotițe într-un mecanism complex, nu obțin satisfacție suficientă efectiv din munca lor, așa că trebuie încurajați din exterior, cu recompense din ce în ce mai mari. Așa că recompensele materiale oferite de acest gen de companii sunt de obicei mai mari.

Ca orice mecanism, și acesta trebuie optimizat, iar ideile de imbunătățiri venite din partea angajaților sunt dorite. Pentru că oamenilor nu le vine natural să propună idei de îmbunătățire într-o astfel de companie, există tot felul de mecanisme care să încurajeze: concursuri cu premii pentru propunerea de idei, un email sau cutie fizică la care oricine poate trimite o idee, formular de feedback anual, etc.

Organizarea este rigidă, departamentală, iar rolurile nu se pot schimba cu ușurință. Un developer ce realizează că are skill-uri de designer de clasă mondială nu poate pur și simplu încerca acest rol o perioadă. Există un drum clar în carieră, care trebuie urmat de orice angajat pentru a putea ajunge în pozițiile superioare, cele responsabile pentru luatul deciziilor. Există, de asemenea, grile de salarizare respectate întocmai.

Companiile de tip “Cum” sunt caracterizate și de lipsa dorinței de creștere personală din partea angajaților. Aceștia nu sunt motivați să-și asume calitatea muncii lor sau să încerce să și-o crească, atâta vreme cât s-au încadrat în limitele stabilite de companie.

Modul în care aceste companii se dezvoltă e prin numere. Fie apelează la mai multe resurse, fie optimizează procesele crescând astfel KPI-urile.

În IT, cele mai multe companii de acest tip sunt cele de outsourcing, în principal datorită modelului de business: flux continuu, procese bine puse la punct, rezultate previzibile.

 

Companiile de tip “De ce”

Întrebarea pe care și-o pune zilnic un angajat într-o astfel de companie este “De ce fac asta?” Angajații încearcă să înțeleagă cât mai în detaliu ce vor să realizeze, care este scopul și cum pot ajuta cât mai mult.

Angajatul este într-o continuă inovare, atât în munca lui, cât și pentru a ajuta compania. Având angajați inovativi, în continuă căutare de îmbunătățiri, astfel de companii sunt percepute ele însele ca fiind dinamice și inovative.

Asfel de companii caută angajați de tip superstar cu cross-skills capabili să vadă lucrurile în ansamblu. Un skill foarte apreciat în astfel de companii este spiritul antreprenorial, de inovare și asumare a riscurilor în speranța unui rezultat important.

Companiile de acest tip dau mână liberă angajaților stimulându-i să-și folosească creativitatea pentru a îmbunătăți compania și a-și crește satisfacția muncii. Pentru că, din punct de vedere uman, recompensa vine în primul rând din satisfacția pe care ți-o aduce munca.

Deoarece satisfacția obținută de munca de zi cu zi este ridicată, recompensele materiale nu sunt la fel de importante ca în cazul unei companii de tip “Cum”. Astfel de companii încurajează mai mult cursurile și formările. Pentru a dezvolta angajații și a beneficia apoi, indirect, de dezvoltarea acestora.

Rolurile se pot schimba cu ușurință. Un developer ce dorește să schimbe front-end cu back-end pentru o perioadă poate face acest lucru cu ușurință, luând în seamă dorințele celorlalți colegi și punând în față interesele companiei. Se încurajează astfel responsabilitatea față de propriile acțiuni. Schimbarea și neclaritatea rolurilor poate arăta din exterior ca o aparentă dezorganizare. Iar rolurile dinamice înseamnă că nu există un “career path” clar.

În IT de cele mai multe ori companiile de tip “De ce” sunt cele de produs. Modul în care se dezvoltă companiile de acest tip este prin îmbunătățiri. Îmbunătățirea produsului, a muncii angajaților, a satisfacției angajaților.

 

Nu există un consens pe tema “care dintre aceste tipuri de companii este mai bună” și probabil nici nu va exista vreodată. Deși curentul actual consideră că cele de tip “De ce” sunt viitorul, fiind mai umane, cele de tip “Cum” au și ele viitorul asigurat. Sunt oameni ce pur și simplu se simt mai bine angajați într-o companie în care sunt îndemnați, recompensați și împinși de la spate. Aceștia vor alege mereu o companie de tip “Cum”. Pe când alții obțin satisfacție din munca lor și acest lucru contează cel mai mult. Acestia preferă companiile de tip “De ce”.

În România, din pricina istoriei și mentalității, majoritatea companiilor sunt de tip “Cum” și majoritatea angajaților se mulează perfect. Observ totuși că vin rapid din urmă companiile de tip “De ce”, ce se bazează în primul rând pe angajați tineri, ce nu au avut timp să-și formeze o mentalitate în câmpul muncii.

 

Cum aplic asta?

Data viitoare când aplici la un job sau primești o ofertă, ia-ți câteva minute pentru a înțelege ce fel de companie ai în față. E de tip “Cum” sau “De ce” ? O  modalitate simplă de a afla acest lucru este ca în momentul în care ești întrebat dacă vrei să afli ceva despre companie să pui următoarea întrebare:  “Dacă mi se strică mouse-ul, ce fac?“.  Compania de tip “Cum” va răspunde cam așa: “Deschizi un issue la departamentul de suport, iar un angajat îți va aduce un nou mouse. Tot atunci îl predai pe cel vechi aceluiași angajat”. Compania de tip “De ce” va răspunde așa: “Te duci la dulapul unde sunt ținuți mousii și îți iei unul nou. În drum spre dulap, aruncă mouse-ul vechi în coșul de gunoi.”.

Înainte de a lua o decizie privitoare la viitorul tău loc de muncă pe următorii X ani, fă-ți o analiză personală. Tu ce-ți dorești? Ce te motivează? Vrei să ai stabilitate, un rol clar și să te ascunzi în mulțime? Sau vrei să arăți ce poți să faci, să ieși în față și să ajuți?

 

Din cauza recentelor scandaluri în care este implicată rețeaua Facebook, luăm în considerare ca pe viitor să nu mai promovăm articolele pe acestă rețea. Dacă îți plac articolele de pe acest blog, îți recomandăm să te înscrii la newsletter pentru a fi notificat când publicăm un nou articol.

 

 

 

Cele două tipuri de companii din IT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrei să te anunţăm când scriem ceva nou?

Politica de confidențialitate