Zilele acestea s-au publicat rezultatele la două studii anuale interesante: cel legat de project manageri  și cel legat de programatori. Ce mi-a atras atenția este diferența între salariile celor două categorii.  În general, chiar și în IT, un Project Manager (PM) câștigă mai puțin ca un programator senior pe care îl coordonează. De ce? Pe scurt: pentru că nu (toți PM-ii) sunt IT-iști.

 

Mulți oameni la începutul carierei în IT au impresia că evoluția profesională va fi: programator -> team leader -> arhitect -> project manager. Și că, odată cu evoluția în carieră, va crește și salariul.

De fapt, lucrurile nu sunt așa. Pe când primele trei roluri necesită cunoștințe tehnice aprofundate, rolul de PM nu are nicio legătură cu partea tehnică.

 

Înainte de a încerca să explic, trebuie spus care este rolul unui PM: coordonează un proiect și răspunde pentru succesul acestuia. Atât. Nu spune nimic de cunoștințe tehnice, pentru că un PM, în orice domeniu ar lucra, nu trebuie să cunoască în detaliu acest domeniu.

De exemplu, eu sunt Project Manager certificat PMP®. E o certificare destul de greu de obținut, dar care nu are nicio legătură directă cu IT-ul. Nu am niciun fel de cunoștințe în domeniul construcțiilor, dar pe baza cunoștințelor de project management chiar sunt convins că, după o pregătire sumară, aș putea conduce fără probleme proiectul construirii unei clădiri. La fel este și în IT. Orice om cu cunoștințe solide de project management poate conduce un proiect de IT. Nu la fel de bine ca un om care, pe lângă aceste cunoștințe de project management, are și cunoștințe tehnice și cunoaște toate subtilitățile domeniului. Din această cauză PM-ul ce e și om tehnic va câștiga întotdeauna mai bine ca programatorii pe care îi coordonează.

 

Motivul pentru care un PM non-tehnic câștigă mai puțin decât un programator ține pur și simplu de cerere și ofertă: pe când un programator bun este astăzi extrem de greu de găsit și trebuie să aibă cunoștințe tehnice foarte specifice, în cazul unui PM cunoștințele cerute sunt mult mai generaliste așa că e mai ușor de găsit o persoană pentru acest rol.

 

Unele companii, în special cele mici și medii, fac compromisul de a “promova” un om tehnic pe poziție de PM. Este o mișcare riscantă, deoarece cunoștințele  (skill set-ul) tehnice și cele cerute de poziția de PM sunt total diferite și de multe ori se află în conflict.

Într-o companie mare, lucrurile se complică. Proiectele pe care se lucrează sunt mai mari, numărul de oameni implicați este mai mare, riscul ca ceva să nu meargă cum trebuie crește exponențional. Așa că este nevoie de un manager de proiect profesionist. Din păcate, în România, numărul de Project Manageri profesioniști specializați pe IT este destul de mic. Pentru a compensa acest număr mic, companiile apelează la project manageri din alte domenii. Aceștia, deși nu cunosc în detaliu domeniul IT (nu știu programare, nu știu arhitectură de sistem, etc.) sunt perfect capabili să conducă un proiect de IT. Doar că, la început, nu la fel de bine ca un PM cu experiență tehnică. E un compromis pe care companiile îl fac.

Acești oameni nu sunt la fel de greu de găsit ca un programator senior, așa că companiile își permit să îi plătească mai puțin. În timp, pe măsură ce PM-ul capătă experiență pe proiecte de IT, crește și salariul său.

De ce un PM câstigă mai puțin ca un programator?

One thought on “De ce un PM câstigă mai puțin ca un programator?

  • February 4, 2018 at 13:52
    Permalink

    Este simplu, pentru ca nu produc nimic.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrei să te anunţăm când scriem ceva nou?

Politica de confidențialitate