Am fondat platforma Echoz pentru a reduce din prăpastia care s-a creat în ultimii ani între oamenii din IT și recruiterii care încearcă să-i angajeze. Una din inițiative a fost să studiez care sunt informațiile pe care voiau profesioniștii IT să le afle despre un job și care nu apar într-un “job description” clasic. În urma cercetării am aflat că cel mai important lucru pe care voiau să-l vadă într-un anunț de angajare este salariul oferit și m-am angajat să obțin această informație de la companii.

Însă, rând pe rând, majoritatea companiilor ce utilizează platforma Echoz au refuzat să facă public salariul oferit. Am fost uimit, dar, după ce am discutat cu peste 30 de companii din IT, am înțeles de ce.

 

Cele 6 motive pentru care companiile nu fac public salariul pe care-l oferă

 

 1. Există un soi de “Gentlemen’s agreement” cu companiile concurente
 2. Conform ANIS, valoarea pieței de software și a serviciilor IT din Romania este de 4,2 miliarde de euro. Dintre aceștia, doar 200 de milioane sunt reprezentate de produse românești. Adică 5% ! Restul este reprezentat de outsourcing. Deci există extrem de multe companii de software outsourcing ce “se bat” pe același tip de angajați. România produce 6 000-8 000 de absolvenți de IT pe an, dar necesarul este de minim 12 000. Asta înseamnă că pentru a angaja, o companie trebuie să atragă angajații unei alte companii.

  În funcție de proiectele pe care le câștigă, o companie se poate afla într-o situație în care să poată oferi un salariu considerabil mai mare decât media pieței, caz în care le-ar veni relativ ușor să “fure” angajații altei companii. Dar problema este că situația se poate inversa rapid. Pentru a opri această spirală care duce la instabilitate, proiecte proaste și în cele din urmă faliment, companiile dezvoltă tacit un fel de “gentlemen’s agreement” în care nu se folosesc explicit de salariu pentru atragerea inițială a angajaților altei companii.

 3. Angajații vechi primesc salarii mai mici
 4. În ultimii ani salariile oferite la angajare în IT au crescut simțitor. Asta înseamnă că un angajat mai vechi, chiar după o serie de măriri salariale, e posibil să aibă un salariu mai mic decât un angajat nou. Deși e conștient în sinea sa de acest lucru, pentru angajatul vechi e ok, atâta timp cât pentru el alte lucruri sunt mai importante în compania respectivă: cultura, colegii de gașcă, flexibilitatea programului, biroul situat lângă casă, etc. Însă, dacă vede într-un anunț de angajare specificat explicit un salariul mai mare decât al lui, poate dezvolta o frustrare în care consideră că compania nu-l respectă suficient, caz în care celelalte lucruri importante pentru el trec în plan secund. Și se pregătește de plecare.

 5. “Range-ul” salarial este doar orientativ
 6. În majoritatea companiilor medii și mari există un “range” salarial definit explicit pentru fiecare poziție și nivel de carieră. În unele companii se numesc niveluri, în altele categorii, în altele “ribbon-uri”, în altele “band-uri” etc. În general, la negocierea salariului se invocă aceste “range-uri” salariale ale companiei ca limite între care trebuie să se încadreze oferta. Însă, există excepții. Pentru oamenii foarte competenți se pot ignora aceste niveluri și se poate oferi un salariu mai mare. Dar dacă compania ar specifica acest “range” în anunț, acest om competent ar renunța la a mai aplica dacă limita de sus nu se încadrează în așteptările lui.

 7. Salariul oferit ține de urgența proiectului
 8. Gândește-te la situația următoare. O firmă câștigă un proiect sau are o oportunitate importantă de profit. Pentru a profita de ocazie, are nevoie să angajeze o echipă de 10 oameni în maxim două luni, altfel oportunitatea se pierde. Pe măsură ce timpul se scurge către termenul limită, compania este dispusă să facă concesii, să ofere un salariu mai mare, pentru a nu risca să piardă proiectul. Din păcate, așa apar în companii și oamenii slab pregătiți, dar cu salarii foarte mari.

 9. Oferă salarii sub media pieței
 10. În funcția de activitatea pe care o desfășoară compania e posibil ca pur și simplu să nu-și permită să ofere un salariu în media pieței. Dar asta nu e nicio problemă. Doar că nu-i poate angaja pe cei ce sunt interesați strict de sumă. În schimb, compania respectivă este conștientă că unele avantaje oferite pot fi mai importante decât salariul și va încerca să le promoveze. 10-15 % în minus la salariu nu înseamnă mare lucru dacă compania are sediul lângă casă sau oferă un program flexibil astfel încât să angajatul să-și poată lua copilul de la grădiniță.

 11. Sunt dispuși să angajeze și candidați care nu se încadrează în descrierea poziției
 12. Deși job-ul este pentru un Senior Developer, în cazul în care persoana are potențial poate fi angajată chiar dacă are puțină experiență. Însă, evident, salariul oferit va fi mai mic. Dar dacă “range-ul” salarial ar fi public, e posibil ca persoana să fie dezamăgită dacă i se propune un salariu mai mic decât cel din anunț.

În concluzie – pentru companii, situația în care se află, omul pe care încearcă să-l recruteze și specificul activității le determină să ofere salarii diferite de la o situație la alta. Acesta este motivul pentru care salariile nu se afișează în anunțurile de angajare.

Cum să aplici asta?

Dacă ești un profesionist IT ce este în discuții legate de angajare cu o companie, iar recruiter-ul nu ți-a spus de la început care este salariul pe care-l oferă, încearcă să înțelegi de ce. Și să profiți de asta 🙂

Cum?

 1. Dacă compania consideră că oferă lucruri mai importante decât salariul, cum ar fi o atmosferă plăcută, încearcă să afli mai multe lucruri despre asta. Ai putea fi plăcut surprins și să-ți dai seama că aceste lucruri sunt mai importante decât salariul oferit.
 2. Gândește-te că ai mai multă libertate de negociere. Dacă salariul oferit nu e public, nu te împiedică nimic să ceri și tu peste nivelul pe care crezi că îl meriți. În cel mai rău caz, compania va dori să negocieze până la un nivel accesibil lor.
 3. Relaxează-te și stai liniștit, nu o să te păcălească nimeni și să-ți ofere un salariu sub medie. Companiile în general vor să-ți ofere un salariu exact în media pieței. Nu vor să-ți ofere nici prea mult pentru a nu reduce nivelul de profit al firmei, dar nici prea puțin pentru a nu fi tentat să pleci cu prima ocazie. Vor să te țină exact la mijloc între aceste două limite.
 4. Ai grijă la salariile mari. Dacă te angajezi la o companie ce face public salariul și este unul mult peste medie ai șanse mari să dai de proiecte proaste sau niște condiții inumane de lucru. Sau, mai rău, să te trezești că lucrezi pentru Siveco sau Teamnet.

 

Succes! Acum uită-te peste “Job Board-ul” din dreapta articolului (sau jos pe mobil). Pot fi acolo niște job-uri interesante 🙂

 

 

De ce companiile din IT nu fac public salariul

7 thoughts on “De ce companiile din IT nu fac public salariul

 • Pingback: Nicolae Andronic (Echoz): "Nu există o rețetă magică de făcut fericit un IT-ist. Ne dorim doar să fim tratați cu respect" - AngajatorulMeu

 • January 23, 2017 at 14:23
  Permalink

  Scrii “Sau, mai rău, să te trezești că lucrezi pentru Siveco sau Teamnet.”

  De ce ar fi rău să lucrezi pentru Siveco sau Teamnet? Sunt condiţii de lucru proaste?

  Reply
  • January 23, 2017 at 23:32
   Permalink

   Dacă n-ai nicio problemă cu faptul că patronii lor sunt în închisoare sau dați în urmărire internațională, atunci cred că nu e rău.
   Dar îți asumi niște riscuri pe termen lung.

   Reply
 • February 28, 2017 at 14:12
  Permalink

  Din punctul meu de vedere e vrajeala in mare parte. In strainatate iti spun si salariul.
  In Romania nu o fac pt ca merg pe stilul romanesc de a oferi dupa fata fraierului. Cam ca un samsar de masini.
  E logic ca nimeni nu va mentiona un salariu fix, ci un range ar fi rezonabil.
  Tot la fel de logic e ca daca pregatirea ta e sub ce se cere sa nu te superi daca ti se ofera din partea de jos a range-ului.
  Toate argumentele astea contra dezvaluirii detaliilor financiare le-am auzit atunci cand am discutat despre asta chiar si in cadrul firmei. Cei care aparau confidentialitatea erau cei seniori. Logic ca se simteau in pericol(ei stiau salariile oamenilor).
  Pe mine m-ar supara sa aflu ca unul care e incompetent are salariu mai mare ca mine. Dar solutia la asta nu e sa ascunzi salariul, ci sa oferi in mod just.
  La fel mi se pare urat sa ii maresti cuiva salariul doar pt ca are alta oferta. Mai bine ii maresti atunci cand ai posibilitatea.
  Cand merg sa cumpar paine nu sunt intrebat cam care cred eu ca ar fi un pret corect si cu care as fi multumit. Mi se spune exact cat costa.

  Din punctul meu de vedere e o practica gresita care va aduce mai multe deservicii decat avantaje.
  Cine pleaca in alta firma doar pentru salariu nu e genul de angajat pe care sa ti-l doresti.
  Pt mine o firma care ar spune din start un range ar castiga mai multe bile albe decat cu multe alte prostii ce incearca sa le ofere.

  Reply
  • March 4, 2017 at 00:17
   Permalink

   Ti-as da un plus dar nu stiu cum 🙂

   Reply
 • Pingback: Nicolae Andronic (Echoz): "Nu există o rețetă magică de făcut fericit un IT-ist. Ne dorim doar să fim tratați cu respect" - AngajatorulMeu.ro

 • March 30, 2018 at 11:20
  Permalink

  Tot articolul asta exprima foarte elegant ideea extrem de reala ca mentalitatea angajatorilor romani este una de tepari, “poate-l facem pe fraier”.

  “Exista un soi de gentleman’s agreement” – omerta, mafia functioneaza asa (sau clasa politica din Romania, daca vreti un exemplu mai apropiat). Nu dati din casa ca stricati piata si incep fraierii sa ceara mai mult.

  “Angajatii vechi primesc salarii mai mici” – deci oamenii aia care duc compania inainte, care inteleg functionarea si care de obicei sint cei pe care se bazeaza diverse procese, aia pot fi mai prost platiti, nu? Si asta de la companii care, aproape fara exceptie, se bat cu pumnul in piept ca oamenii sint cea mai importanta resursa!

  “Rangeul salarial este doar orientativ” – da, ca sa taca prostul la negociere, “ti-as da mai mult, dar uite, n-am voie decit 5%, ca iesi din range”. Pasam responsabilitatea unui proces impersonal, definit de altii.

  “Salariul oferit tine de urgenta proiectului” – gindire strategica, pe termen lung, a se vedea sloganul cu oamenii care-s cea mai importanta resursa. Jenant.

  “Ofera salarii sub media pietei” – asa se fac angajarile la pustani, care considera ca cafeaua gratuita, abonamentul la sala sau alte imbecilisme corporatiste asemanatoare sint mai importante decit banii. Apoi copiii aia cresc, fac rate si se cara. Daca mergeti la interviu si media de virsta in firma e de 24 de ani, ati dat de unii de-astia, felicitari!

  “Sint dispusi sa angajeze si candidati care nu se incadreaza in descrierea pozitiei”, “sint dezamagiti ca nu-s in range-ul anuntat” – da, hai mai bine sa-i pacalim, le dam un titlu frumos si bani mai putini, poate nu se prind. Din nou, jenant.

  O sa incerc sa aplic si eu tactica asta cind o sa imi caut de munca: imi fac un CV cu nume si prenume, bag citeva texte generice de tipul “orientat spre rezultate”, “agil”, “folosesc tehnologii de ultima ora” etc, dar nu spun nimic altceva despre mine, si apoi astept sa ma angajeze cineva. Iar daca mi se cer telefonic sau pe mail detalii, le spun ca nu le pot divulga decit la interviu, Credeti ca o sa ma cheme cineva? Nu, pentru ca e stupid. Exact la fel cum stupida este si pretentia angajatorilor de a nu divulga salariul oferit decit dupa un interviu.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrei să te anunţăm când scriem ceva nou?

Politica de confidențialitate